Izšla je deveta številka revije Maxx Fitness & Bodybuilding

Maxx Fitness & Bodybuilding

 
FB skupina FB skupina 2
 
Danes je Sr sep 23, 2020 07:46

velika ekstruzija diskusa(diskus hernija)

<< x

russ

Uporabniški avatar

Mlečnozobec

Vnosov: 194

Pridružen: To feb 22, 2005 18:05

Kraj: Lj

Odgovor Ne mar 09, 2014 15:01

velika ekstruzija diskusa(diskus hernija)

Z leti treniranja sem si pridelal omenjeno diagnozo, discus hernija. Magnetna resonanca je pokazala veliko ekstruzijo discusa in tvorbo ki pritiska na živec-korenino s1 v velikosti 14mmx8mm. Ker še čakam odgovor na izvide iz poliklinike-ortopedije sem umes sam obiskal specialista manualne medicine z upanjem da mi lahko manualna medicina kaj pomaga. Povedal mi je da on tako velike hernije še ni videl in da en sme nič narest ker me lah še bolj poškoduje. Rekel mi je še da me bodo glede na velikost hernije najverjetneje operirali.
Zanima me če je že imel kdo izkušnje s tako poškodbo in pa operacijo, kako hitro prideš an vrsto, koliko časa traja okrevanje, lahko po tem spet treniraš? ker bolj ko berem po internetu bolj sem zmeden, nekateri priporočajo operacijo, drugi spet proti, ampak baje se v mojem primeru ne da drugače zadeve uredit. Boli me pa vsak dan tako da komaj sedim, stalno šepam, slabo čutim desno nogo in nasplošno me ovira pri vsakodnevnih opravilih.

Hvala za odgovore
<< x

Grom

Uporabniški avatar

Šefe

Vnosov: 63980

Pridružen: Če sep 23, 2004 18:35

Odgovor Ne mar 09, 2014 22:59

Re: velika ekstruzija diskusa(diskus hernija)

bad
Vabljeni na moje spletne strani: www.gaspergrom.com
<< x

grendel

Pleničar

Vnosov: 17

Pridružen: So jan 22, 2011 16:01

Odgovor Po mar 10, 2014 10:29

Re: velika ekstruzija diskusa(diskus hernija)

Jaz sem imel operacijo hernije pred dobrim letom in pol in sem prebral na tone materiala na to temo, tako da ti mogoče lahko malo pomagam razjasniti stvari.

Glede na tvoje simptome in obsežnost hernije, je operacija zelo verjetna in tudi smiselna. Če je živec dalj časa kompresiran lahko namreč pride do trajne poškodbe in potem ti nobena operacija več ne pomaga.
Kar se tiče poteka in okrevanja pa je zadeva precej individualna in seveda odvisna od vrste operacije. Če bo zadeva šla v to smer, se boš tako najprej posvetoval z ortopedom (in verjetno kasneje nevrokirurgom) za kakšno vrsto operacije bo sploh šlo. Glede na velikost tvoje hernije je verjetno disk precej znižan, kar ni dobro (v njem je ostalo manj materiala). Vseeno pa bo verjetno šlo za mikrodisektomijo, ki je minimalno invaziven poseg. To pomeni, da naredijo le manjši rez, potisnejo kirurške instrumente skozi ta rez in "očistijo" spinalni kanal. Prednost tega načina je, da ne režejo skozi mišice, tako da je okrevanje hitrejše. Taka operacija tudi ne vpliva na strukturno nosilnost hrbtenice, ker v kost izvrtajo samo majhno luknjico. Je pa seveda tako, da že zaradi same poškodbe disk nima več takšne funkcije, kot jo je imel, ko je bil še "cel".

Pri meni je od prvega obiska nevrokirurga do operacije minil le dober mesec, okrevanje pa je tudi šlo zelo hitro (po dveh tednih sem dnevno prehodil že 10 km, po treh tudi 20). Je pa to seveda zelo individualno in se razlikuje od posameznika do posameznika.
Načeloma je tako, da zvečer oz. najkasneje naslednji dan po operaciji že lahko vstaneš, naslednji dan te spustijo domov. V prvih tednih je tvoja "vadba" omejena na hojo in zelo enostavne vaje za stabilizacijo, predvsem pa moraš paziti, kako se premikaš (da ne "zvijaš" hrbtenice).
Po približno treh mesecih sledijo "toplice", ampak jaz sem že po dveh mesecih lahko delal sklece, inverted rows, držal plankse dalj časa, tako da je bil zame ta del terapije brez veze. Po približno petih mesecih sem spet začel z vadbo v fitnesu (verjetno bi lahko že prej, ampak nisem želel nič tvegati). Sem pa še danes zelo previden, čeprav načeloma nimam več nobenih težav, ker je po operaciji (oz. nasploh po herniji) večja verjetnost ponovitve. Je pač tako, da ko enkrat disk "poči", traja 10 let, da se popolnoma zaceli.

Drugače raziskave kažejo, da športniki rabijo približno šest do devet mesecev, da spet začnejo tekmovati po operaciji hernije.

Sori za wall of text, ampak ker sem bil v podobni situaciji, predvidevam da želiš čim več informacij.
Se pa vse to nanaša na mikrodisektomijo. Če boš moral skozi zamenjavo diska ali fuzijo, je zadeva precej drugačna.
<< x

russ

Uporabniški avatar

Mlečnozobec

Vnosov: 194

Pridružen: To feb 22, 2005 18:05

Kraj: Lj

Odgovor Po mar 10, 2014 12:53

Re: velika ekstruzija diskusa(diskus hernija)

najlepša hvala za obširen odgovor. Predvsem to me je zanimalo čez koliko časa lahko začneš spet trenirat, ker treniram že 10 let skoraj vsak dan in si ne predstavljam kaj bom počel v času pred in po operaciji, sploh zdaj ko bo lepše vreme in sem komaj čakal da grem spet ven tečt. nimam druge kot da čakam na zdravnike kaj bodo povedal.

Hvala še enkrat
<< x

DoubleB

Mlečnozobec

Vnosov: 123

Pridružen: To jan 26, 2010 23:33

Odgovor Po mar 10, 2014 14:12

Re: velika ekstruzija diskusa(diskus hernija)

Moje oče ima 2 herniji + 58 let in so mu izjemno pomagale vsakodnevno vaje iz joge. Sedaj je že ogromno let praktično brez problemov (ni šel nikoli na operacijo). Je pa izjemno občutljiv na mraz - mrzla vode, zima etc ga hitro zagrabi išijas.
<< x

russ

Uporabniški avatar

Mlečnozobec

Vnosov: 194

Pridružen: To feb 22, 2005 18:05

Kraj: Lj

Odgovor Po mar 10, 2014 14:24

Re: velika ekstruzija diskusa(diskus hernija)

v mojem primeru žal vaje ne pridejo v poštev ker je disk že počil.
<< x

grendel

Pleničar

Vnosov: 17

Pridružen: So jan 22, 2011 16:01

Odgovor Po mar 10, 2014 15:30

Re: velika ekstruzija diskusa(diskus hernija)

Vaje ti lahko vseeno koristijo, ker je bistveno, da se stres čim bolj preusmeri iz pasivnih struktur (diskov) na aktivne (mišice). Je pa tako, da so v tvoji situaciji nekatere vaje lahko zelo škodljive (karkoli kjer pride do fleksije ledvenega dela hrbtenice), ker je ovojnica diska že počena in ni variante, da se "želatinast" material spravi nazaj v disk. Je pa še vedno možnost, da se bo sčasoma razgradil (pri nekaterih pride v prve pol leta do občutnega zmanjšanja ekstruzije), ampak lahko pride tudi so sekvestacije (se del "odlomi", potem pa ga je težje loviti po spinalnem kanalu).

Vsekakor se posvetuj s strokovnjakom ali strokovnjaki (poišči drugo mnenje, če s prvo razlago ne boš zadovoljen) in upam na čim boljše okrevanje.

Vrni se na Športne poškodbe

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov


 
FB skupina FB skupina 2
 
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
.